Masak Lemak Cili Api Daging Salai


Masak Lemak Cili Api Daging Salai

1.  1/2 kg daging salai - di potong kecil
2.  15 biji cili api kampung
3.  1 inci kunyit hidup
4.  2 batang serai
5.  1 keping asam keping
6.  2 cawan santan pekat
7.  2 biji kentang - kupas dan potong 4
8.  1 batang bunga kantan
9.  garam secukup rasa


caranya :


1.  Tumbukkan cili api, kunyit hidup
2.  masukkan dalam kuali (k suka masak gulai dalam kuali-senang nak kacau)
3.  masukkan santan, masuk daging, masuk serai yang di ketuk.
4.  Menggelegak, masukkan kentang, masuk asam keping, masuk garam secukup rasa.
5.  Akhir sekali masukkan, bunga kantan.  Tutup api.
......tara....jom makan....

Comments

Popular posts from this blog

11.03.2014